top of page
Vyhledat
  • Markéta Divocina v pohybu

Kdyby byla naší učitelkou kočka: 5 lekcí kočičího umění pro kvalitnější a hravější život



Položili jste si někdy otázku, co se my lidé můžeme učit od zvířat?


Pokud s vámi domácnost sdílí nějaký čtyřnohý spolubydlící (na počtu noh až tak nesejde), tak mimo jisté mazlící výhody se jím můžete také nechat inspirovat a odpozorovat leccos užitečného pro svůj spokojenější a vědomější život.


Několik takových "lekcí" jsem absolvovala u své kočičí učitelky :)..


Lekce 1: "Žiji přítomným okamžikem aneb kočičí mindfulness."


Všimli jste si, jak jsou kočky pozorné a vědomé si všeho, co se kolem nich šustne?

Jak si vychutnávají každý svůj pohyb? Jak při chůzi měkce a obezřetně našlapují?


Trénujte všímavost k okolnímu světu, ale taky sami k sobě. V "běžných" aktivitách, ve kterých často jedem na autopilota (třeba při chůzi, u jídla nebo když mlsáme) zkuste být co nejvíce přítomní a obezřetní. Nenechejte si život protékat mezi prsty, vědomě si vychutnávejte tyto okamžiky a vnímejte jak se u toho cítíte.

Lekce 2: "Pořádně se protáhnu po řádném odpočinku."


Kočky jsou experty na akci a pohyb, ale taky mistři klidu a relaxace. Dostatečně si odpočinout, úplně se uvolnit a načerpat nové síly.. A potom se hned protáhnout a rozpohybovat celé tělo, to umí každá kočka skvěle, a ani při tom nemusí být velezkušeným jogínem.


Najděte v běhu dne rovnováhu mezi akcí a relaxací.


Protáhněte se jako kočka (pokud ji nemáte doma, můžete to zkusit podle návodu):

Začněte v kleku na čtyřech. Prsty rukou se jako drápky zatínejte do země, dlaněmi a nárty se odtlačujte od země - máme v nich vědomou oporu. "Zacouvejte zadkem směrem dozadu a ruce se posouvejte po zemi dopředu, nezaklánějte hlavu, jemně se protahujte zároveň za hlavou a "za ocáskem".


Můžete také vyzkoušet jógový cvik kočka, vyhrbit se, kroutit ocáskem, pít mlíčko, protáhnout si jednotlivé packy, "roztancovat záda", procházet se jako kočka po prostoru a měkce našlapovat,..

Skvěle si tak aktivujete celé tělo, posílíte jeho střed (core) a zvýšíte pohyblivost páteře.



Lekce 3: "Otřepu se od stresu."


Kočky (i jiná zvířata) se z tzv. režimu přežití (přirozené stresové reakce na ohrožení, která velí bojuj, uteč, schovej se či ztuhni) dostávají prostým otřepáním se.

Lidé ale v tomto režimu (stresu, strachu, napětí) často nevědomě setrvávají dlouhodobě. Toto nastavení nepříznivě ovlivňuje celkový stav našeho organismu.


Inspirujte se tedy od zvířat a častěji jednoduše vytřepejte celé své tělo od hlavy až k patě. Účinek pocítíte okamžitě a budete si spokojeně vrnět ;).



Lekce 4: "Opečování se je na prvním místě."


Znáte nějakou kočku, která by o sebe nepečovala a nedala sebe samu na první místo?


Pěstujte laskavost primárně k sobě, často se opečujte, namasírujte, sami sebe pohlaďte a oceňte se sami za to, co se vám dneska povedlo.


Lekce 5: "Zvědavost, hravost a svobodný pohyb jako přirozená součást života."


Že je v každém období života přirozené si hrát, zkoumat a mít dostatek prostoru pro svobodný pohyb, tak o tom rozhodně žádná kočka nepochybuje ;)


"Nepřestáváme si hrát proto, že stárneme, stárneme proto, že si přestáváme hrát".

Volte si takové hry, které vás baví, kde také můžete co nejvíce zapojovat své tělo (a dech) do pohybu a tím jej přirozeně posilovat a zvědomovat.


A je toho určitě ještě mnohem a mnohem víc, co bychom se od koček mohli učit..


Co vás učí ta vaše? :)

 

Markéta Divočina


Další inspirace k hravému a zdravému pohybu najdete na divocinavpohybu.com/Vědomý pohyb pro celou smečku

94 zobrazení0 komentářů

DIVOČINA V POHYBU

bottom of page